HGS ve OGS Araç Sınıfları Nelerdir ?

Oto Bakım
Oto Bakım 11.04.2020

 

HGS ve OGS Araç Sınıfları Nelerdir ? 

Köprü, otoyol gibi geçişlerde kullanılan HGS ve OGS almak için, araç sınıfları önem taşır. 1. sınıf araç kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç minibüsler, 3. sınıf araç otobüsler, 4. sınıf araç kamyon vb. şeklinde değişkenlik gösterir. Yani bir nevi, araçların özelliklerine ve kısmı görev ve işlevlerine göre, fiyatları belirleniyor diyebiliriz. Aracın dahil olduğu araç sınıfına göre, aks aralığı göre-dingil mesafesi tespit edilmektedir. Köprü ve otoyollarda, HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden değerlendirilirken,  OGS kullanıcılarının araçları 5 sınıf üzerinden ücretlendirilir. Bu gibi nedenler ile, aracınızın sınıfını bilmenizde fayda vardır. Böylece, HGS ve OGS araç sınıfları hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

OGS Nedir?

OGS-Otomatik Geçiş Sistemi; köprü ve paralı otoyollardan geçerken, gerekli ücretin otomatik olarak ödenmesini sağlayan bir uygulamadır. Araçların genellikle, ön camına yerleştirilen OGS cihazları, köprü-otoyollarda cihaza sahip araçların geçmesiyle, ücret otomatik ödenir. Ödeme noktaları gişelere ayrılmaktadır. Gişelerden geçerken, OGS cihazından ücret kesilir. Araçlar OGS cihazında, 5 farklı sınıfa ayrılır. Geçiş anında ise bu sınıflara göre ücret değerlendirmesi yapılır. OGS araç sınıfları ve HGS sınıflarına göre, araçlar farklı gruplandırılır.

HGS Nedir?

HGS sistemi, 2012 yılında aktif hale gelmiştir. HGS-Hızlı Geçiş Sistemi, aslında 2000’lerin başında hayatımıza giren OGS sisteminin yerini almak için tasarlanmıştır. OGS cihazının aksine, HGS araç sınıfları 6 bölümde incelenir.  OGS sistemine göre araç geçişlerini, HGS sistemi daha hızlı yapmaktadır. Yapılan ilk açıklamaya göre de, yakın zamanda OGS’nin tamamen iptal olacağı ve tüm sistemin HGS’ye aktarılacağı yönündeydi, fakat henüz gerçekleşmiş bir yasa değildir. Bu durum ise, trafiği olumsuz etkileyen bir dezavantaj olarak yansır. OGS iptal olacağı için, sürücüler genel olarak HGS’ye geçiş yapmıştır. Bu nedenle, köprü-otoyol vb. ücretli yollarda gişe alanlarında yığılma yaşanabilir.  Tabii bu durumda avantajlı olanlar ise az sayıda kalan, OGS cihazına sahip kişiler diyebiliriz.

HGS OGS Araç Sınıfları

HGS ve OGS araç sınıfları, farklı şekilde ayrılır. HGS ile sınıflar 6 alanda değerlendirilir, ama OGS sisteminde 5 farklı türde ücretlendirme yapılır. Belirtmek gerekir ki; OGS veya HGS etiketi alırken, araç sınıfı doğru belirtilmediği durumlarda, kişi kara listeye alınır. Bu nedenle aracınızın mevcut sınıfı bilmeli ve doğru şekilde belirtmelisiniz. Otomobiller, motosikletler, kamyon vb. her biri aracın özellikleri ( boyut-işlevi) gibi farklı durumları kapsamında, AKS aralığı-dingil mesafesine göre hesaplanır. Bu gibi nedenler ile OGS sınıfı ve HGS araç sınıfı da değişkenlik gösterebilir. Aracınızın sınıfını öğrendikten sonra, OGS ve HGS cihazını doğru bir şekilde temin edebilirsiniz.

  •   1-Sınıf Araç: AKS aralığı-dingil mesafesi; 3.20 metre altında olan araçlar, 1. sınıf araç olarak nitelendirilir. Otomobiller bu sınıfta bulunur.
  •   2. Sınıf Araç : HGS 2 sınıf araç listesi, AKS aralığı-dingil mesafesi 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç 2. sınıf araç olarak kabul edilir. Minibüsler 2. sınıf araç kategorisine girer.
  •   3. Sınıf Araç: AKS adedi-dingil sayısı 3 tane olan her türlü araç, 3. sınıf araç sınıfındadır. Yolcu otobüsleri 3. sınıf araç kategorisi sayılır.
  •   4. Sınıf Araç: AKS adedi-dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4.sınıf araç sınıfı sayılır. Kamyonlar 4. sınıf araçlar arasında yer alır.
  •   5. Sınıf Araç: AKS adedi-dingil sayısı, 6 ve daha fazla olan araçlar, 5. sınıf araç grubundadır. Tır ve dingil sayısı 6'dan fazla olan; kamyonlar, treylerler bu sınıfa dahildir.
  •       6. Sınıf Araç: HGS sınıfında, motosikletler 6.sınıf araç kabul edilir. Ama OGS alırken 1. sınıf olarak sayılır,  (köprü-otoyollarda araç ücretinin yarısı kadar ödeme yaparlar)

HGS araç sınıfları ile OGS sınıfları, ilgili sınıflara göre bazı araçlarda farklılık gösterir. Örneğin; motosikletler HGS sınıfında 6 sınıf olarak kabul edilirken,  OGS abonesinde 1. Sınıf olarak işlem görür. Böylece köprü ve otoyollarda, araç ücretinin yarısı kadar ödeme yapmaktadırlar. Bu gibi önemli noktalara baktığımızda ise, HGS ve OGS araç sınıfları araçlara göre farklı avantajlar sağlayabilir.

OGS ve HGS Nerelerden Alınır?

Otoyol vb. ücretli yollardan, hızlı geçiş yapmanızı sağlayan OGS ve HGS için ödemelerini önceden yapmanız gerekir. Ödemeleri ise birkaç yol ile kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Tabii öncelikle, ilgili cihaza sahip olmanız gerekir. Her ikisi de farklı sistem olsalar da, OGS ve HGS cihazını, PTT ve anlaşmalı bankalardan temin edebilirsiniz. Fiyatları ise birbirinden farklıdır. OGS fiyatları, cihaz-depozito bedeli nedeni ile daha yüksektir. Bankadan bankaya değişiklik gösterebilir, ama hesabınız varsa 40-60 TL arasında ödeme yapmanız yeterli olabilir. Bazı dönemlerde ise ilgili bankalar, kampanyalar düzenleyerek ücret talep etmeden OGS cihazı verebilir. Bununla beraber, HGS geçiş kartı ve etiketlerinin fiyatları ise daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. 5-15 TL arasında değişiklik göstermektedir.

  •   OGS ve HGS köprü geçiş ücretleri arasında ise herhangi bir fark yoktur. Cihaz ve etiketleri almak için ise araç ruhsatı ile kimlik yeterli olmaktadır.
  •   OGS araç sınıfları ve HGS sınıfları arasında ise birkaç nokta dışında benzerlik bulunur.

OGS ve HGS Nereden Yükleme Yapılır?

OGS ve HGS cihazlarınızı, PTT ile anlaşmalı bankalar aracılığı ile yükleyebilirsiniz. Bankalara göre değişen uygulamalar kapsamında, internet üzerinden de yükleme yöntemleri değişebilir. Tabii ki mevcut kullandığınız bankalara göre değişkenlik gösterecektir. İlgili bankalar dahilinde, OGS ya da HGS yükleme işleminizi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.                                                                                        

 

OGS ve HGS Geçiş İhlali Nedir?

OGS ve HGS sahibi araçlar için, köprülerde ve otoyollarda ayrı gişeler olmasına rağmen bazen yolcular bu gişelerden geçerken cihazlar doğru okunmaz. Ya da cihazda yeterli ücret olmadığı için kaçak geçilmiş olabilir. Bu durumlarda ise geçiş ücretinden yaklaşık 10 kat ceza kesilir. Böyle bir durumda; 1 sınıf ya da beşinci-altıncı sınıf gibi durumlara göre, ceza ücreti oldukça katlanacaktır.  1 sınıf HGS hangi araçları kapsıyor, 1 sınıf otomobilleri kapsar. Beşinci ve altıncı sınıf ise HGS ve OGS sistemine göre değişmektedir. Bu gibi nedenler ile sürücünün, OGS-HGS ceza sorgulama işlemi yapmasında fayda vardır. Bu sayede, 15 gün içinde OGS – HGS ceza ödemesi yapabilir ve %25 indirim avantajından yararlanabilirsiniz.

OGS ya da HGS Hangisi Daha Avantajlı?

Yakın dönemde yapılan açıklamalara göre OGS kaldırılacak ve bütün sistem HGS cihazında birleşecekti. Bu nedenle araç sahiplerinin çok büyük bir bölümü, OGS yerine HGS sistemine geçmiştir. Fakat sonradan bu uygulama durduruldu ve günümüzde HGS gişelerinde zaman zaman sıkışıklık oluşmaktadır. Çünkü genel olarak, araçların büyük bir kısmında HGS cihazı bulunmaktadır. Az sayıdaki OGS sahibi araç ise OGS gişelerinden rahatlıkla geçmektedir. OGS ile HGS arasındaki farklardan birinin bu olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda, temin ederken ödenen ücretin dışında, cihaz arızası için, OGS cihazına tekrar ücret ödenmektedir. Bu gibi noktalar dahilinde, OGS ile HGS araç sınıfları hakkında farklılık gözlemlenebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 




Siteyi daha iyi kullanabilmeniz için çerez ve kişisel verilerinizi işliyoruz. Ayrıntıları Gör İzin ver