
Çoğu araç sahibi araçlarının görünüşüne önem verir ve araç boya koruma görünüş için ilk dikkat ettiği noktadır. Solmuş, dökülmüş boyalar yerine ilk günkü gibi parıl parıl parlayan göz alıcı bir araca sahip olmak isterler. Burada da ilk olarak devreye boya koruma işlemi devreye giriyor. Araçlar güneş, yağmur ve kar suyu gibi dış etkenler nedeniyle zamanla deforme olurlar. Bu yüzden araç sahipleri araçlarına boya koruması olarak bilinen ve dış etkenleri önemli ölçüde engelleyen kaplama ya da sıvı püskürtme işlemlerini yaptırır. Gelin hep birlikte nedir bu araç boya koruma işlemi hep birlikte inceleyelim.
Boya Koruması Nedir?
Araç boya koruma işlemi özünde araç renginin dış etkenler tarafından deforme olmasını ya da çiziklere karşı ortaya çıkan can sıkıcı durumların yaşanmasını engelleyen ve aracın ilk günkü parlaklığını korumasını sağlayan işlemlerin tamamına denir. Boya koruma işlemi için genellikle kaplama veya sıvı püskürtme işlemleri uygulanır.
Boya Koruma Nasıl Yapılır?
Boya koruma işlemi, sürücünün kendisi ya da oto kuaförleri tarafından uygulanır. Fakat araca kimyasal madde uygulanacağı veya Ancak araca kimyasal madde uygulanacağı ya da kaplama yaparken çiziklere sebebiyet verebilecek keskin aletler kullanılacağı için bu tarz boya koruma işlemlerinde deneyimli kişilerce yapılması tavsiye edilir. Eğer sürücülerin bu konularda deneyimi yoksa boyaya zarar verme, aracı çizme ve kaplamada hava boşluklarının oluşma gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşması mümkündür. Sıvı püskürtme yöntemini uygulanırken araç boyasının tamamına bu işlem için özel tabanca ve farklı püskürtücü ekipmanlar ile kimyasal bir karışım uygulanır. Bu karışımın etkisi genellikle 1 yıl süreyle boya üzerinde etkisini korur ve dış etkenlerin boyaya verebileceği zararı engeller.
Kaplama işlemi ise daha farklı bir uygulamadır. Aracın boyalı bütün kısımlarını özel şeffaf bir kaplama maddesiyle kaplama işlemidir. Yıllar boyunca aracın üzerinde kalabilen kaplama, renk değişikliği yapılmadığı yani şeffaf kaplama işlemi yapıldığı sürece ruhsatta herhangi bir değişiklik yapılmasına da gerek kalmaz.
Oto Boya Koruma Faydalı Mı?
Araç boya koruma uygulaması sadece güneş, kar suyu, yağmur ve asit yağmuru gibi dış etkenler yüzünden yapılmaz. Bunlara ek olarak çizik ya da çatlak gibi olumsuz sonuçlardan da araç yüzeyini korunmaya yardımcı olur. Yalnız her iki uygulama da tam anlamıyla koruma sağlamadığını söylemek gerekir. Şiddetli çarpışma ya da bu gibi olumsuz bazı durumlarda araç üzerinde çizik ya da çatlak gibi deformeler ile karşılaşmak kaçınılmazdır.
Yanlış Uygulanan Araç Boya Koruma Sonuçları Nelerdir?
Boya koruma işlemi sonrasında su itici özelliğinin iyi olması oldukça önemlidir. Örneğin bazı seramik kaplamaların su itici özelliği çok kötüdür. Aracınızın üzerinde su damlaları yapışmış gibi baloncuk halinde kalarak ve orada kuruyarak kalıcı kötü su izlerine neden olurlar. Bu gibi bir durumla karşılaşmamızın nedeni genellikle uygulama hatasıdır. Uygulamadan sonra 30-45 saniye içerisinde yüzeyde kalan fazla materyal silinmez ise bu durumu yaşamanız mümkündür.
Uygulama öncesinde ve sonrasında kimyasalların sırasını karıştırmak, bir araca yetecek olan üründen iki araçlık ürün çıkarmaya çalışmak için materyali çok az tüketmek bu hatalara bir örnektir. Kullanılacak ürünün şişesini iyi çalkalamamak, acele edip ürünün kür haline gelmesini beklemeden silerek ürünü boya yüzeyinden geri almak, ürünü iyi yaymadan uygulama yapmak gibi hatalar aracınızın boyasında telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
Uygulama yapılmadan önce aracın sert plastikleri, krom parçalar ve cam yüzeyleri bir kağıt bant yardımıyla maskelenmelidir. Bu alanlara boya koruma için uyguladığımız kimyasal maddenin asla değmemesine özen gösterilmeli. Kimyasal maddenin camlara değmesi halinde yapılacak polisaj işleminin bile camdaki kaplamayı çözmesi mümkün değildir. Camın en ufak gözeneklerine kadar işlediği için yapabileceğiniz tek şey camı değiştirmek olacaktır.
Boya Koruma Ne Kadar Etkili?
Araç boya koruma zaman içerisinde etkisini kaybedebilecek bir uygulamadır. Bu süre ortalama 1 ile 1,5 yıl kadar sürer. Bu süre geçtikten sonra boya koruma uygulamasını tekrarlamanız gerekir. Aracınız boya koruma yaptırmadığınız zamanki haline geri döner ve bu durumda aracınızın zarar görebileceği bir durum söz konusu değildir.
Araç Boya Koruma Hangi Mevsimde Yapılır?
Kış sezonunda araçların dış yüzeyi daha fazla kirlenir ve yıpranmalarla karşılaşılır. Bu yüzden kış sezonundan önce araç boya koruma işlemi uygulamak aracın dış etkenlere karşı korunmasını ve güzel görünmesini sağlar. Boya koruma işlemleri arasında en çok tercih edilen seramik kaplama işlemidir. Bunun dışında 6 aylık ve 1 yıllık nano ürünlerle boya koruma işlemi de araç sahipleri tarafından tercih edilebilir.
Araç Boya Koruma Fiyatları Ne Kadar?
Boya koruma fiyatları aracın tipine göre, uygulanacak işleme ve işlemi uygulayacak olan firmanın sunduğu paketlere göre değişiklik gösterir. Sıvı püskürtme ve seramik kaplama işlemleri 300-2000 TL fiyatları arasında değişir. Araç kaplama uygulamasında ise bu durum 5000-15.000 TL arasında değişir. Kaplama işlemini uygulayan firmanın güvenilirliği ve marka değeri de fiyatlar üzerinde etkendir.
Boya koruma yaptırmak istiyor ve güvenilir bir adres arıyorsanız sitemizi inceleyerek boya koruma hizmeti veren alanında profesyonel firmalara ulaşabilir, fiyat alabilir ve aracınızı koruyabilirsiniz.
Boya Korumadan Sonra Araç Nasıl Yıkanır?
Araç boya koruma yaptırdıktan sonra aracınızın kirlenmesi gayet olağan bir durumdur. Aracınız toz, kir, çamur gibi etkenlere maruz kalabilir. Boya koruma işlemi aracınızın boya yüzeyini koruma altına alan bir işlem olduğu için artık boya koruma öncesi yıkadığınız gibi yıkamanız tavsiye edilmez. Çünkü boya koruma uygulamasının yapıldığı esnada aracınızdaki yüzeysel çizikler ve gözle görülemeyecek kadar küçük çukurlar onarılarak yapılır. Aracınızın boyası pürüzsüz ve gelebileceği parlak hale getirilir.
Boya koruma işlemi uygulanan araç eskisi gibi yıkanmaz. Oto yıkamacıda veya kendiniz yıkarken yaptığınız gibi her köpüren kimyasal maddeyle (bulaşık deterjanı, el sabunu) yıkamanızı kimse önermez. Boya korumanın oluşturduğu katmana zarar verebilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken boya koruma sonrası bu işleme özel bir oto yıkama şampuanı almak veya aracınızı boya koruma işleminizi uygulayan firmanız gibi yerlere ait bu işte profesyonel olan yerlere yıkatmaktır.
Araç boya koruma sonrası kullanacağınız bu şampuan boya koruma yüzeyini aşındırmaz, kimyasal bir etki oluşturarak boya korumanızın etkisine zarar vermez. Sadece köpürdüğü için kullandığınız sıradan şampuanlar boya koruma uygulamanıza zarar verebilir. Kimse gözü gibi baktığı aracına bir sürü para vererek yaptırdığı boya korumaya zarar vermek istemez.
Aracınızı kendiniz yıkayacaksanız eğer sıradan oto yıkama fırçası veya sünger yerine kesinlikle mikrofiber bir bez veya eldiven kullanmalısınız. Sıradan oto yıkama fırçası ve sünger, aracınızın boya tabakasına zarar verebilir.
Pasta Cila ile Boya Koruması Arasında Ne Fark Var?
Pasta cila uygulanırken öncelikle boya aşındırılır, daha sonra parlatılır. Fakat araç boya koruma uygulamasında bu şekilde bir işlem yapılmaz. Boya koruma uygulaması, boyanın en üst katmanına uygulanır. Buna en olarak bir diğer fark ise pasta cila işleminin tekrar uygulama süresinin kısa olmasıdır. Pasta uygulaması iki yılda bir tekrar uygulanmalıdır ve cilası üç ayda bir tekrar yapılmalıdır. Ancak sıvı püskürtme işlemi yılda sadece bir kere, kaplama da ise üç ya da dört yılda bir uygulanması yeterlidir.
Aklınızda daha fazla soru işareti varsa Türkiye’nin ilk dijital otomobil asistanı uygulamasını geliştiren OOAUTOS, otomotiv satış sonrası hizmetlerini oto yıkama, oto bakım onarım, oto ekspertiz hizmetlerinden, oto sigorta kasko hizmetlerine kadar geniş yelpazede sorunlarınızda yanınızda olacaktır.
Bir önceki yazımıza https://ooautos.com/blog/oto-bakim/motor-blogu-nedir linkinden ulaşabilirsiniz.