Motor Bloğu Nedir?

Oto Bakım
Oto Bakım 02.06.2021

Motor Bloğu Neresi?

Motorun bütün parçalarının koyulduğu yani motorun bütününe motor bloğu denir. Blok halinde olan bu gövdeye motorun diğer parçaları bulunur. Sıcaklık ve basınca, aşınmaya dayanıklı olması gereken motor blokları araç performansıyla doğrudan ilişkilidir. Genellikle aracın ön tarafında yer alır.

Motor Bloğu Nedir? Ne İşe Yarar?

Motorun ana parçasına denir. Diğer bütün parçaların konulduğu önemli bir parçadır. Motor parçalarının arasındaki en büyük parçadır ve motorun ağırlığının %20-%25 kadarını oluşturur.

Motor Bloğu Hangi Malzemeden Üretilir?

Yapım aşamasında kullanılan malzeme motor gücü için daha önemli olan hafif olması ve dayanıklı alaşımdan oluşması kriterlerine göre belirlenir. Yıllardır dayanıklılığı, düşük maliyet ve aşınmaya karşı direnci sebebiyle dökme demir alaşımlarından üretilir. Fakat dökme demirin ağır olması nedeniyle başka çözümler aranmaya başlandı. Üreticiler ağırlığını azaltmaya çalışırken bunun yanında dayanıklılığını artırmak ve kolay aşınmayı engellemek için yeni alaşımlar bulundu. Çoğunlukla kullanılan dökme demire göre hafif olması nedeniyle genelde benzinli motorlar için alüminyum alaşımlı malzemeler kullanılır.

Gri Dökme Demir

Gri dökme demir, motor bloğu üretiminde en sık kullanılan malzemedir. Alüminyum alaşımlarla benzerlik gösterse de kendi iç gerilmeler daha yüksek, bu yüzden dizel motor bloklarının üretiminde gri dökme demir kullanılır. Gri dökme demirler oldukça kuvvetli sönümleme emilimine, aşınmaya karşı dayanıklı yapıya ve ısı direncine sahiptir. Ayrıca maliyet açısından tasarruflu ve işlenmesi kolaydır.

Alüminyum

Alüminyum alaşımlarının tercih edilmeye başlanmasının nedeni hafif olmasıdır. Araçtaki fazla ağırlığı atarak aracın performansını arttırmaya yardımcı olur. Dezavantaj olarak sayabileceğimiz maliyetidir. Gri dökme demire göre maliyeti daha fazladır. Alüminyum alaşımlar, gri dökme demire nazaran daha kolay işlenebilir özelliğe sahiptir.

Motor Bloğu Neden Çatlar?

Çoğunlukla dış etmenlere bağlı olarak gerçekleşir. Hararet yükseldiğinde motorunuz aşırı ısınmaya maruz kalır. Aşırı ısınan blok üzerinde çatlaklar meydana gelebilir. Isınan motor üzerine aniden gelen soğuk su veya soğuk havalar ani genleşmeye neden olarak bloğunuzu çatlatabilir.

Bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta ise kış aylarında motorun soğumasını sağlayan soğutma suyunun donması genleşmesidir. Termostatımızın işlevini düzgün yerine getirememesi de blok üzerinde çatlak meydana gelmesine neden olabilir. Devirdaim pompamız arızalanırsa suyun blok içerisine yaptığı sirkülasyon bozulabilir. Piston ve yatakların yerinden oynamasıyla kırılmalar ve çatlamalar meydana gelme ihtimali vardır. Bu tür dış etkenlerle blok üzerinde çatlaklar meydana gelebilir.

Ooautos ailesi olarak sizleri deneyimli, işinin ehli olan ve size en yakın usta ve servislerle buluşturuyoruz.

Motor Bloğu Çatlağı Nasıl Anlaşılır?

İç ve dış olmak üzere iki katmandan oluşur. Dış katmanda motor soğutma suyu kanalları mevcuttur. Motor suyu bu kanallar yardımıyla motor içinde sirkülasyon yapar. İç katmanda ise silindirler ve motor yağı mevcuttur. Çatlaklar genellikle dış katmanda meydana gelir. Bunun nedeni ise dış etmenlere daha fazla maruz kalan kısım olmasıdır. Motor bloğu çatlak durumu meydana geldiğinde bunu anlamamızı sağlayan bazı belirtiler vardır.

  • Motorunuz su eksiltiyorsa blokta kılcalda olsa çatlak mevcut olabilir. Bu çatlak zamanla büyüyebilir.
  • Hararet sorunları ortaya çıkar. Hararet durumu motora en çok zarar veren durumlardan bir tanesidir.
  • Blok üzerinde yağ kaçakları meydana gelir. Bunu kaputunuzu açtığınızda motorunuzun üzerindeki yağdan anlayabilirsiniz. Tabi ki bu hemen bloğunuzun çatlak olduğunu göstermez ama dikkat edip incelemeniz gereken bir durumdur.
  • Motor suyunun tamamen bitmesine rağmen radyatör ve su deposu gibi parçalarda bir problem yoksa bloğunuz çatlak olabilir.
  • İç katmanda çatlak oluşması durumunda motor suyuna yağ ve motor yağına su karışma durumu meydana gelir. Bu durumda aracınızın çekiş kuvvetinin azalması, boğulma ve tekleme sorunları ortaya çıkar.
  • Stop etme sorunları ortaya çıkabilir ve aracınız hiç çalışmayabilir.
  • Kompresör kaçakları da ortaya çıkabilir.

Bu belirtilerden bir veya birkaçını aracınızda görmeniz durumunda bloğunuzu kontrol ettirmelisiniz. Ooautos olarak sizleri en kaliteli usta ve servislerle buluşturuyoruz. Sitemizi inceleyerek profesyonel yardım alabilirsiniz.

Motor Bloğu Üretimi ve Aracın Performansı

Kullanılan malzeme, titreşimlere ve korozyona karşı dayanıklı, elastikiyet özelliğine sahip olmalıdır. Aynı zamanda mümkün olan en kısa sürede ısı vermek için yüksek performans sıcaklıklarında düşük bir termal genleşme ve iyi bir sıcaklık iletkenliğine sahip olmalıdır. Üretim sürecinde kullanılan malzeme, harcanan zaman ve maliyeti düşürmek için iyi işlenebilir ve kolay dökülebilir olmalıdır. Motor çalışırken krank mili ve piston gibi iç kısımdaki hareketlerde daha yüksek bir titreşim oluşur, bu yüzden kullanılan materyal bu titreşim enerjisini iyi bir şekilde engelleyebilmelidir.

Bu özelliklere göre blok üretimi için en yaygın olarak kullanılan malzeme demir ve alüminyum alaşımıdır. Kaliteli mekanik değerler, daha az maliyet içermesi sebebiyle dökme demir alaşımları kullanılır ve kullanılabilirlik açısından diğer metal grubu ile karşılaştırıldığında daha üstündür. Fakat bazı alüminyum alaşımlar dökme demire oranla daha hafiftir. Ayrıca alüminyum alaşımdan oluşan döküm blok iyi bir yüzeye sahiptir ve dökme demir alaşımlarına göre daha yüksek işlenebilirdir. Yeni çalışmalarda yukarıda belirtilen gri dökme demirden daha hafif ve güçlü olan materyaller kullanılıyor.

Motor Bloğu Çatlak Tamiri

Bloğunuzda çatlak olması ciddi bir sorundur ve oldukça masraflıdır. Bu sorunlardan muzdarip olan kişiler alternatif olan daha ucuz çözümlere yönelmektedir. Bu ucuz çözümlerden biri motor bloğu çatlak ilacı olarak satılan kimyasallardır. Bu kimyasallar yapıştırıcı ve yapıştırıcı ve tutucu özelliği ile motor suyuna dahil olarak devir daim olması sağlanır.

İlacı çatlağın bütün bölgelerini kapatacak şekilde sürdükten sonra araç çalıştırılır. Araç bir süre çalıştırıldıktan sonra etkisi ve tekrar bir sızıntı olup olmadığı incelenir. Fakat bu yöntem kalıcı bir tamir işlemi olarak görülmemelidir. Yapıştırıcı görevini gören bu maddenin yüksek basınca sahip bloğun üzerindeki çatlağı kalıcı olarak onaramaz. Bu nedenle en etkili ve kalıcı çözüm motorun üzerindeki çatlağa kaynak yapılmasıdır.

Bloktaki çatlağa kaynak yapmak kalıcı bir çözümdür. İlaç gibi kimyasal maddelerden çatlağı uzun süre tutmasını bekleyemeyeceğimiz için bloğa kaynak yaptırmak zorunda olmamız kaçınılmaz bir durumdur. Kaynak işlemi yapılması için motorun inmesi gerekir. Motor indiği zaman triger kayışı gibi genel değişmesi gereken parçaları da değiştirmemiz gerekeceğinden bu işlem oldukça masraflıdır. Tekrar aynı sorunla karşılaşmamak için kaynak yapacak kişiyi özenle seçmek gerekir. Her kaynak yapan kişiye bu işlem yaptırılmamalıdır. Düzgün yapılamayan bu işlem aynı masrafların tekrar karşınıza çıkmasına neden olabilir. Bu da cebinizi yakabilir.

Hangi Motoru Tercih Etmelisiniz?

Araç alırken belirlediğimiz bir sürü kriter vardır. Yakıt değerleri, konforu, donanımları gibi birçok özelliği gön önünde bulundururuz. Hafiflik ve performansı seven bir kişiysek ve motor bloğunu da belirli bir kriter olarak kullanırsak alüminyum bloğa sahip araçları tercih etmek bizim için doğru bir karar olacaktır.

Aklınızda daha fazla soru işareti varsa Türkiye’nin ilk dijital otomobil asistanı uygulamasını geliştiren OOAUTOS, otomotiv satış sonrası hizmetlerini oto yıkama, oto bakım onarım, oto ekspertiz hizmetlerinden, oto sigorta kasko hizmetlerine kadar geniş yelpazede sorunlarınızda yanınızda olacaktır.

Bir önceki yazımıza https://ooautos.com/blog/oto-bakim/motorlu-tasitlar-vergisi-hangi-aylarda-odenir linkinden ulaşabilirsiniz.

Siteyi daha iyi kullanabilmeniz için çerez ve kişisel verilerinizi işliyoruz. Ayrıntıları Gör İzin ver