Oto Yıkama Nasıl Yapılır?

Oto Yıkama
Oto Yıkama 24.04.2021

Oto yıkama nasıl yapılır konusunu profesyonel bir meslek dalı oluşturacak kadar bilgi ve donanım gerektirir. Bu nedenle zaman zaman oto yıkama işini kendimize yapmaya niyetlensek de yıkama öncesi kullanılacak temizlik malzemelerinin hazırlanması, sünger ve fırça seçimi gibi hazırlıklar, çok karmaşık gelebilir. Bu nedenle çoğu zaman oto yıkama işlemi için profesyonel hizmet almaya yöneliriz. 

Araba yıkarken kullanılan malzemeleri, özel olarak seçmek gerekir. Yanlış malzeme kullanımı sonucu aracın boyası çizilebilir ve arabada hasar meydana gelebilir. Sıfır araçlarda bile bu tarz problemler yaşanabilir. Oto yıkamada kullanılan malzemelerin önemi kadar da nasıl yıkandığının da çok önemli bir unsurdur. Bu nedenle oto yıkama işini, uzmanına bırakmak daha iyidir.

Oto Yıkamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oto yıkama nasıl yapılır sorusunun cevabı için oto yıkamada dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta vardır. Öncelikli unsur ise yıkama sıklığıdır. Aracı iki haftada bir yıkamak yeterli bir süredir. Sık yıkamak ya da hiç yıkamamak olumsuz sonuçları ortaya çıkarabilir.

Günümüzde en çok yapılan hata ise ev temizlik malzemeleri ile araba temizliği yapmaktır. Bu hata, arabada büyük ölçüde zararlar çıkarabilir. Bu problemler daha sonra araç satışı yaparken ekspertiz raporunda görünmektedir. Bu da aracın değerini düşüren bir etkendir. Aracı oto yıkama için özel üretilen malzemeler ile yıkamak, daha iyi sonuçlar verir.

Oto yıkama nasıl yapılır sorusunun bir diğer maddesi de nasıl silinmesi gerektiğinin bilinmesidir. Yıkarken sorun yaşanmasa bile silerken çizik veya benzeri sorunlar yaşanabilir. Bu tarz problemler ile karşılaşmamak için mikrofiber bez kullanılmalıdır. Aynı zamanda mikrofiber bez ile camlarda silinebilir.

Güneşli Alanda Araba Yıkamak

Oto yıkama nasıl yapılır sorusunun en önemli konularından biri de yıkamanın günün hangi zamanında yapılması gerektiğidir. Güneşli havada oto yıkamak, en büyük hatalardan biridir. Isı, arabayı yıkama ve temizleme sırasında kurutur. Bu da araçta su izleri bırakır. Böyle bir problem ile karşılaşmamak için aracı gün batımında yıkamayı tercih etmek gerekir. Sabah saatlerinde yıkama işlemi yapıldığında nemli hava arabanın kurumasını zorlaştırır. Her mevsim araba yıkamak için en doğru zaman, gün batımıdır. Böylece leke riski en aza iner.

Ayrıca güneş teması sonucunda oluşacak lekeler, kalıcı olabilir. Arabayı alındığı gibi muhafaza etmek için bu gibi durumlara dikkat etmek gerekir.

Araç Yıkama Çeşitleri

Oto yıkama nasıl yapılır maddeleri arasında yıkama çeşitleri de bulunur. Günümüzde otomobiller sadece bir yere gidip gelirken kullandığımız ulaşım aracı değil, birer yaşam alanı olmuş haldedir. Araştırmalara göre otomobiller, milyarlarca virüsün bulunduğu alanlardır. Dış ortamdan otomobil içine giren kirler ve egzoz gazı gibi faktörler derken araçlar gün içerisinde çok fazla kirlenir. Bu yüzden otomobil temizliği aynı evlerin temizliği kadar büyük öneme sahiptir.

Her alanda olduğu gibi oto yıkamada da birçok seçenek ve farklı hizmet vardır. Bu seçenekler şu şekilde sıralanır:

1.    Detaylı Oto Yıkama

Detaylı temizlik işlemi, bagaj, koltuk, taban, tavan, torpido, kapı içleri ve daha pek çok farklı bölümün temizliğini kapsar. Detaylı iç temizlik işlemi, otomobilin değerini korur ve pek çok zaman araçlar, alındıkları ilk günkü temizliğe geri döner. Sağlık açısından da son derece önem taşıyan bir temizlik işlemidir.

Ülkemizde detaylı temizlik, uzman kişiler ve firmalar tarafından yapılmaktadır. Kullanılan malzemeler ve temizlik ürünleri ise oldukça profesyoneldir. Detaylı iç temizlik, özel olarak üretilen temizlik malzemeleri ile yapılmalıdır. Yıkama işlemi sonrasında ozonlu dezenfeksiyon uygulaması yapılarak, otomobil içerisindeki tüm virüs, bakteri ve kokular ortadan kaldırılır. Düzenli olarak yaptırılan detaylı temizlik, hem araç hem de kişinin sağlığı için büyük önem taşır. Aynı zamanda maddi olarak da araç sahiplerini zorlamayacak miktarlardadır.

2.    Susuz Oto Yıkama

Oto yıkama işlemi sırasında araç başına 50 litre su tüketimi olur. Dünyadaki milyonlarca aracın varlığı düşünüldüğünde, çok büyük bir su tüketimi ortaya çıkar. Teknolojinin gelişimi ile birlikte, oto yıkama işlemi de değişmektedir.

Susuz oto yıkama, su ve benzeri klasik ekipmanlar kullanmadan sadece özel bitkisel solüsyonlar ve bu sistem için özel olarak üretilmiş mikrofiber bezler ile yapılan araç temizliğidir. Su tüketiminin sıfır olmasının yanı sıra aracın bulunduğu her yerde uygulanabilir. Araç yüzeyine hiçbir zarar vermez. Aynı zamanda temizlik malzemelerinin içeriğinde bulunan kimyasal sayesinde, aracın daha uzun süre temiz kalmasını ve parlak görünmesini sağlar.

3.    Basınçlı Oto Yıkama

Oto yıkama nasıl yapılır konusunda en sık başvurulan yöntemlerden biri, basınçlı oto yıkamadır. Benzinli ya da elektrikli motor kullanarak suyun basınçlı bir şekilde iletilmesini sağlayan motorlar ile yapılan temizlik işlemidir. Hortum ya da kovaya göre daha az su ile çok daha yüksek verim alınmasını sağlanır.

Tazyikli su basıncı sayesinde araç üzerindeki kirler çok kısa sürede temizlenir. Maliyet açısından küçük ücretler ödenerek bu işlem yapılabilir. Ancak her ne kadar avantajları olsa da, dezavantajları da vardır. Bu yöntem uzun vade de aracın boyasının aşınmasına ve deforme olmasına neden olabilir.

4.    Buharlı Oto Yıkama

Buharlı araç temizliği, aracın iç ve dış temizliği için buhar kullanılarak yapılan işleme verilen isimdir. Gün geçtikçe popülerliği artan bir sektör haline gelmiştir. Klasik sulu oto yıkama sistemlerine göre su tüketimini %90 oranında azaltır. Buharlı oto yıkama, basınçlı oto yıkama sistemine göre aracın mekanik aksamlarına daha rahat ulaştığından, detaylı bir temizlik sağlanır. Ayrıca buharlı oto yıkama, çok kısa sürede kurur.

Araç İçi Temizliği Nasıl Yapılır?

Oto yıkama nasıl yapılır konusunun bir diğer araştırılan sorusu da araç içi temizliğinin nasıl yapılması gerektiğidir. Araç içi temizliği sağlık açısından önemli olduğu gibi görsel açıdan da büyük öneme sahiptir. Temiz bir araç ile yolculuk çok daha keyifli ve konforludur. Araç içi temizliği aşamaları ise şunlardır:

  • Koltuk Temizliği: Araç koltuk temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, koltuğun kumaş yapısıdır. Her kumaş yapısına uygun olan farklı malzemeler kullanmak gerekir.
  • Paspas Temizliği: Araç içi paspaslar genelde ikiye ayrılır. Bunlar halı ve kauçuktur. Bu iki türe uygun farklı temizlik ürünleri seçilmesi gerekir. Paspaslar temizlenmeden önce mutlaka tozlarından arındırılmalıdır.
  • Konsol Temizliği: Aracın ilk göze çarpan kısmıdır. Genellikle plastik olan bu kısımların, özel temizlik ürünleri ve çok sert olmayan bez ile silinmesi gerekir.
  • Torpido Temizliği: Torpidolar, yaz aylarında güneş ışınları ve ısıya maruz kalan bölgedir. Bu yüzden sadece temizlemek yeterli gelmez. Torpido bakım losyonları kullanarak çatlamalar ve kurumalara karşı korumak gerekir.

İyi Araç Temizliği Yapıldığını Nasıl Anlarsınız?

Oto yıkama nasıl yapılır sorusunun cevabının ardından bir aracın ne kadar iyi temizlendiğinin nasıl anlaşılacağı da oldukça merak edilir. Aracın dışarıdan bakıldığında temiz görünmesi, tam anlamıyla temiz olduğu anlamına gelmez. Ayrıntılar, asıl kaliteyi gösterir. Bir aracın iyi temizlendiğini anlamak için birkaç detayın incelenmesi gerekir. Bu detaylar şu şekilde sıralanır:

  • Koltukların iyi temizlenmesi çok önemlidir. İyi temizlenmeyen koltuklardaki lekeler, uzun vadede çok daha zorlu kirlere dönüşür.
  • Paspaslar, iyi temizliğin göstergesidir. Özellikle alt kısımlarına çok dikkat etmek gerekir. Detaylı bir temizlikte paspas altları ve garaj halısı iyi bir şekilde temizlenir.
  • Klima kanalları da araç içi temizlikte bir önemli noktadır. İyi temizlenmeyen bu kanallar, klima kullanımında temiz olan araç içini kirletebilir.
  • Gösterge ekranı dikkatlice temizlenmelidir ve iyi bir şekilde kurutulmalıdır.
Siteyi daha iyi kullanabilmeniz için çerez ve kişisel verilerinizi işliyoruz. Ayrıntıları Gör İzin ver